Nie jestem fanką chlebów wypiekanych z samego ziarna, ale wiem, że wiele osób je lubi i ceni choćby za brak glutenu czy niską kaloryczność. Ta propozycja z Młyna Niedźwiady składa się z ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni oraz sezamu. Przepis na wykonanie chleba z powyższej mieszanki jest niesłychanie prosty. Dodajemy 4 jaja, 50 ml oliwy z oliwek oraz łyżeczkę soli i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przekładamy do załączonej (gładkiej od wewnątrz, co powoduje, że chleb nie przywrze) foremki i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Godzina oczekiwania i mamy ciepły chlebek na niedzielne śniadanie! Sam wypiek jest smaczny, ziarna nie osypują się, nie ma problemów z krojeniem. Jedyny mały minus za fakt, że na drugi dzień chleb staje się gumowaty i nie tak smaczny (ale to chyba minus wielu rodzajów pieczywa). Podsumowując: bardzo prosty w wykonaniu, załączona foremka, smaczny, krótko się na niego czeka. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz